Engels Nederlands Zweeds Frans

Nieuws

Premiekorting van 5% voor leden OFH
Ondanks de zeer omvangrijke hagelschade in 2015 geeft OFH toch 5% van de...

Meer keuze in dekking hagelverzekering
OFH introduceert nieuwe dekkingen voor de verzekering van appels en pere...


Klik hier voor meer nieuws.

OFH

Postadres:
Postbus 397
2700 AJ  ZOETERMEER

Bezoekadres:
Röntgenlaan 29 
2719 DX  ZOETERMEER

[t] +31 (0)79 368 13 33 
[e] info@ofh.nl

Hoge schadepercentages in fruit door hagelbuien van 22 juni 2008
23-4-2009

De laatste twee weken van augustus hebben taxateurs van de OFH in o.a. de rassen Elstar en Conference de hagelschade vastgesteld, die in de Overbetuwe en in Zuid-Limburg op 22 juni jl. is opgetreden. De taxateurs stellen er hoge schadepercentages vast. De hagelschade per ras per perceel wordt uitgedrukt in een schadepercentage waarmee de mate van waardedaling van de verhagelde oogst ten opzichte van klasse I tot uiting wordt gebracht.

Opvallend in de op 22 juni jl. verhagelde percelen is het grote aandeel taxaties van 75% tot 100% schade. Een schade van bijvoorbeeld 75% op appels of 90% op peren komt overeen met een partij, die volledig als industriefruit wordt afgewaardeerd. Komt in een dergelijke partij rot voor, hetgeen dit jaar veelvuldig voorkomt, dan vliegen de schadepercentages verder omhoog. Vergelijkbare situaties komen voor op fruitpercelen in de omgeving van St-Truiden en Borgloon waar zware hagelbuien optraden op respectievelijk 29 mei en 2 juni.

Is een teler verzekerd met een eigen risico van 25/10% dan keert bij 90% schade de OFH 80% van het door de teler in het voorjaar opgegeven verzekerde bedrag uit. Wordt de oogst als volledig waardeloos getaxeerd dan keert de OFH onder de 50/0% eigen risico-regeling zelfs 100% van het verzekerde bedrag uit, hetgeen een volledige compensatie van de schade betekent. Daarmee is OFH uniek.

De totale schadeomvang is voorlopig nog niet bekend. Taxateurs werken deze en volgende week de hagelschade af in o.a. de rassen Jonagold, Boskoop, Golden Delicious en Doyenné du Comice.